Hundens vecka


I samarbete med Studiefrämjandet välkomnar vi dig till hundens vecka som är alltid vecka 37 (11-17 september) varje år.  Sundsvalls Brukshundklubb har varit med och anordnat hundens vecka tillsammans med Studiefrämjandet sedan den startade 2016. I år är inget undantag och här nedan kommer listan på ämnen som du är varmt välkommen till.

Vi kommer fylla på med aktiviteter allt eftersom. Dessa annonseras ut på hemsidan, facebook och via mail. 

Facebook: https://www.facebook.com/sundsvallsbrukshundklubb 

Prenumerera på mail: https://sundsvallsbhk.se/kursprenumeration

!!Ingen föranmälan krävs, men anmäl gärna ditt intresse på respektive event!!

Måndag 11 september

Mer info kommer


Tisdag 12 september

SBK Specialsök (info och prova-på) 
Specialsök är ett samlingsbegrepp för hundens arbete att söka efter och markera olika dofter. Det kan vara allt ifrån narkotika och sprängmedel till vägglöss, kantarell eller något annat. Att aktivera sin hund med specialsök gör att din hunden får använda sina naturliga sinnen för att lösa olika problem. Specialsök med röd kong är en ny sport inom Svenska Brukshundklubben och det är ett samlingsbegrepp för hundens arbete att söka efter och markera olika dofter. I specialsök används träningsämnet (etikett) röd kong eftersom att i Sverige används det av många tjänstehundförare, bl.a. inom Försvarsmakten.

Info
Ansvarig: Marie Wiklund, Susanne Arnfridsson & Kristina Sjödin
Datum: 12/9
Tid: 10:00 – 11:30
Kostnad: Gratis
Plats: Sundsvalls Brukshundklubb

Anmäl gärna ditt deltagande på eventet:
https://fb.me/e/7202Hxtth


Bruksprov – Sök (info och prova-på) 
Sök ingår som ett specialmoment inom Svenska Brukshundklubbens bruksprov. I sök ska hunden hitta och markera människor som ligger mer eller mindre dolda i terrängen. Hunden markerar hittad figurant antingen genom att bli kvar och skälla vid figuranten eller genom att i munnen ta en markeringsrulle, som hänger i halsbandet, och återvända till sin förare. När man tränar sök skall man vara flera ekipage så att man kan hjälpas åt att gömma sig som figurant. I princip alla hundar kan vara med och träna. 

Info
Ansvarig: Ingalill Johansson & Yvonne Johansson
Datum: 12/9
Tid: 18:30 – 20:00
Kostnad: Gratis
Plats: Sundsvalls Brukshundklubb

Anmäl gärna ditt deltagande på eventet:
https://fb.me/e/1eWsi43iN


Onsdag 13 september

Passivitetsträning
Vi bjuder in till en träff där vi kommer prata kring just passivitet, vad det innebär, hur man kan tänka och varför det kan vara viktigt att träna på just detta med din hund. Medan vi tvåbenta samtalar så får de fyrbenta ett ypperligt tillfälle att träna på just – passivitet.  Ta också gärna med något gott godis som din hund uppskattar men undvik leksak. Vi ser också gärna att ni har vanligt kort koppel på eran hund, detta för att minimera risken att hundarna råkar hälsa eller komma i kontakt med varandra.

Vi är ute om vädret tillåter (ta med stol + filt) och du swishar 50 kr på plats. Ta med något att sitta på och godis till hunden. OBS! Är man med behöver man vara med på hela timmen och kan inte gå efter en stund då de andra hundarna blir störd.

Info
Ansvarig: Cecilia Bergman
Datum: 13/9
Tid: 18:00 – 19:00
Kostnad: 50 kr (betalas på plats med swish)
Plats: Sundsvalls Brukshundklubb


Anmäl gärna ditt deltagande på eventet:
https://fb.me/e/2TQJUNg5Y


Friskvård med balansbollar (Info och prova-på)
Hundträning med boll bör inte underskattas. Det är ett roligt och effektivt sätt att träna hundens inre muskulatur och stabilitet. Det ger hunden bättre bålstyrka och kan även förbättra dess hållning. Att träna med balansboll är en skadaförebyggande träning som är bra såväl för den aktiva agilityhunden eller brukshunden, som för den äldre hunden. Och det finns mängder av olika hjälpmedel för att träna hundens balans, styrka, koordination och självkänsla.

Info
Ansvarig: Marie Fahlberg
Datum: 13/9
Tid: 18:00 – 19:00
Kostnad: Gratis
Plats: Sundsvalls Brukshundklubb (röda stugan)


Anmäl gärna ditt deltagande på eventet:
https://fb.me/e/zCCAOYBb

Torsdag 14 september

Träning med tema ”Allmänlydnad” (info och prova-på) 
För att få till en bra vardag tillsammans med sin hund krävs allmänlydnad. Under denna träff kommer vi att informera om och träna på följsamhet och grundfärdigheter ( sitt, sitt kvar, ligg, stanna med mera) utifrån deltagarens nivå..

Info
Ansvarig: Lena Funseth-Norberg
Datum: 14/9
Tid: 13:00 – 14:30
Kostnad: Gratis
Plats: Sundsvalls Brukshundklubb


Anmäl gärna ditt deltagande på eventet:
https://fb.me/e/38pcnIt3K


Fredag 15 september

Hundpromenad med tema ”Dogparkour”
Dogparkour är en rolig aktivitet som passar alla hundar oavsett ålder eller ras. Det fiffiga med Dogparkour är att man använder sig av sin omgivning och hittar miljöer där man kan be hunden utföra olika övningar. Det här är ett lätt sätt att göra promenaden lite roligare både för hunden och dig. Övningar som hunden kan göra är exempelvis, balansera på ett objekt, hoppa upp på något, sätta två tassar på en sten och så vidare. Övningarnas svårighetsgrad anpassas utefter individens fysiska förmåga. All dogparkour ska ske på hundens villkor och initiativ. Syftet är att bygga upp hundens självförtroende och kommunikation mellan hund och förare. Genom dogparkour skapas tillit och man bygger upp en stark teamkänsla mellan hund och förare.

Info
Ansvarig: Jennie Lindqvist
Datum: 15/9
Tid: 10:00 – 11:30
Kostnad: Gratis
Plats: Sidsjö (stora parkeringen vid backen)


Anmäl gärna ditt deltagande på eventet:
https://fb.me/e/1qO2HF4yO


Söndag 17 september

Rallylydnad (Info och prova-på)
Rallylydnad är en av Svenska Brukshundklubbens tävlingsgrenar. Genom glädje, kommunikation och samarbete ska hund och förare ta sig igenom en rallylydnadsbana. Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden ”kör” en bana enligt ”kartläsarens”, förarens, anvisningar. Anvisningarna finns på skyltar med ca 3–5 meters avstånd som både visar vägen och vad som ska genomföras. Banorna ser olika ut varje gång. Alla hundar och raser kan träna! Rallylydnad fungerar bra såväl för riktigt stora hundar som för riktigt små. Även äldre hundar passar att tränas, många hundar som är ”pensionerade” i andra grenar övergår till rallylydnad när de kommit upp i åren. Rallylydnadsträning förbättrar samarbetet och glädjen och passar tillsammans med många andra grenar.

Info
Ansvarig: Anna Astergren & Cecilia Bergman
Datum: 17/9
Tid: 11:00 – 12:30
Kostnad: Gratis
Plats: Sundsvalls Brukshundklubb

Anmäl gärna ditt deltagande på eventet: https://fb.me/e/XHiqBnG8